Ga verder naar de inhoud

Gfietst.be, dat is ook veilig fiets­ple­zier voor iedereen!

10.05.2024

Samen met Mobiel 21 en het Kabinet Mobiliteit en Openbare Werken zet Gfietst.be ook in op veilig fietsplezier voor iedereen. G-sport Vlaanderen vond in Mobiel 21 de perfecte partner voor dit project, en met de steun van het Kabinet Mobiliteit en Openbare Werken zullen we in de komende jaren nog meer deelpunten ondersteunen, buddies of piloten opleiden én een heuse campagne voeren rond veiligheid op de fiets.

G-sport Vlaanderen & Mobiel 21: een mooie tandem

G-sport Vlaanderen en Mobiel 21 maakten kennis in 2022, tijdens de voorbereidingen van de doorstart van Gfietst.be. Al snel bleek dit een perfecte tandem, want beide partijen beschikken over complementaire expertise om de ideale ondersteuning te bieden voor de deelpunten op Gfietst.be:

Mobiel 21

 •  Bouwde Fietsen zonder leeftijd​ uit in Vlaanderen
 •  Bouwde de Fietsschool uit en wil hier ook inclusiever werken
 •  Kent en connecteert met de mobiliteitssector
 •  Heeft de kennis over wegcode, good practices,…

G-sport Vlaanderen

 •  Trekker van het project​
 •  Beheert en onderhoudt de website​
 •  Kent en connecteert met de (recreatieve) sportsector​
 •  Heeft de kennis over doelgroepen

Een perfecte tandem dus, want samen

 • Willen we de Gfietst.be community samenbrengen en uitbreiden​
 • Willen we onze kennis samenvoegen en delen met community​
 • Willen we de sectoren verbinden
 • Willen we het interdisciplinair netwerk samenbrengen

En om dat te doen gingen kregen we de steun van het Kabinet Mobiliteit en Openbare Werken 

Gfietst.be & Verkeersveiligheid

De Vlaamse fietsambitie heeft als missie om tegen 2040 de fietsreflex voor iedereen vanzelfsprekend te maken. 

“In 2040 kiest de Vlaming spontaan voor de fiets voor een korte tot middellange verplaatsing, zowel in de stad als op het platteland. 30% Van de verplaatsingen gebeurt met de fiets en er wordt vlot geschakeld tussen de fiets en andere duurzame vervoermodi.” 

Deze ambitie houdt naast veilige en comfortabele fietsroutes en hoppinpunten ook het doel in om fietsen in Vlaanderen voor 100%  inclusief te maken, of ook 

“In 2040 heeft iedereen toegang tot een (deel)fiets en kan iedereen veilig en comfortabel fietsen, ongeacht leeftijd, gender, sociale klasse, cultuur of gezondheid.” 

Tegelijkertijd zet de Vlaamse overheid ook sterk in op fietsveiligheid om zo het aantal verkeerslachtoffers  naar 0 te brengen. Het Vlaams verkeersveiligheidsplan 2021-2025 omvat daarom ook specifieke maatregelen naar fietsers, waaronder educatie en sensibilisatie van bijzondere doelgroepen (maatregel 12 en 13). 

Met Gfietst.be bieden we concreet een antwoord te bieden op deze beleidsuitdagingen, in het bijzonder met als doel het verhogen van het veilig fietsgebruik bij de doelgroep van minder mobiele fietsers. 

Het project “Gfietst.be: gedeeld en veilig fietsplezier voor iedereen” zet daarom met de steun van het Kabinet Mobiliteit en Openbare werken in op meer en veilig fietsplezier voor mensen met een beperking door 

 1. Het toegankelijk maken van bijzondere fietsen, via de uitbouw en bekendmaking van het deelplatform Gfietst.be. 
 2. Het verhogen van veilig onderweg zijn door fietsopleidingen (theorie en praktijk) voor de trappende vrijwilligers en sensibilisering van de deelpunten.