Zorgvoorziening De Vierklaver doet aan fietsdelen: "duofiets heeft grote troef"
Vzw De vierklaver ondersteunt volwassenen met een beperking in hun wonen, werken en vrije tijd. In Adegem lenen ze aangepaste fietsen uit voor zowel eigen bewoners als voor externen. Kim De Neve, ergotherapeut bij de Vierklaver vertelt waarom het zo'n succesvol concept is.
"In eerste instantie kochten we enkele deelfietsen voor de eigen bewoners, maar na verloop van tijd stelden we het aanbod ook open voor externen. Vanuit de vierklaver willen we zo inclusief mogelijk werken. Vandaar dat we het concept wilden delen met de buurt en zo leerden de mensen ons op een andere manier kennen. Daarnaast kwam de vraag er ook van personen die we tegenkwamen tijdens onze fietstochten. We maakten een overeenkomst op en ons deelpunt was geboren."
Het voordeel bij een duofiets is dat je naast elkaar zit, waardoor praten geen extra inspanning vraagt.
"In Adegem hebben we verschillende soorten deelfietsen. Van een duofiets naar een rolstoelplateaufiets tot een kuipfiets waar een persoon vooraan in de fiets kan plaatsnemen. Deze fietsen zijn aangepast waardoor onze doelgroepen op een laagdrempelige manier kunnen genieten van een fietstochtje in de natuur. Op de duofiets bijvoorbeeld zitten er voetplaatjes op de pedalen waardoor we de voeten kunnen vastzetten. Op een andere fiets is de zitting draaibaar waardoor gebruikers heel eenvoudig op en af kunnen stappen.
Bij ons is de duofiets heel populair, deze wordt meest gebruikt en meest ontleend. Het voordeel daar is dat je naast elkaar zit, waardoor praten geen extra inspanning vraagt. Wat bij een tandem, wanneer je achter elkaar zit, helemaal anders is."
Wie maakt er gebruik van de deelfietsen?
"De doelgroep is voornamelijk mensen binnen de eigen voorziening, dat zijn volwassenen met een beperking of met meervoudige beperkingen en personen met een niet-aangeboren hersenletsel. Aan de andere kant is de groep van mensen waaraan we de fietsen verhuren, super ruim. We hebben een persoon gehad die slechtziend was en die mee fietste op de duofiets, we hebben mensen met een beperking die fietsen ontlenen en ouderen die niet meer mobiel genoeg zijn om zelfstandig te fietsen. Onlangs hadden we iemand die revalideerde van een ongeval en die voordien graag fietste. Met een vriend kwam hij een fietstochtje maken.
Naast de gebruikers die af en toe een fiets ontlenen, zijn er heel wat mensen die elke zomer ons opnieuw contacteren en hun deelfietsen alvast reserveren. Personen die met een gewone fiets niet meer kunnen fietsen en het nu opnieuw wel kunnen, dat is fantastisch. Personen kunnen opnieuw genieten van de natuur. En een troef dat de duofiets biedt, is dat babbeltje gedurende de rit."
Zou je het extern delen aanraden aan andere zorgvoorzieningen?
"Ik zou het zeker aanraden. Het is wel een extra takenpakket, maar de dankbaarheid van de gebruikers maakt heel veel goed. Mensen worden soms emotioneel omdat ze na ongeval of ziekte opnieuw instaat zijn om te fietsen. De meerwaarde is enorm.
Doordat externen ook fietsen kunnen ontlenen, leren ze op een andere manier de werking beter kennen. Iemand die eens een fietstochtje kwam maken, was zo enthousiast dat die een vaste vrijwilliger werd die met de personen op de baan gaat.
Bovendien vinden heel wat extra personen, die in onze regio op vakantie zijn, ons aanbod via Gfietst.be. Zo'n initiatief is nodig en blijft waardevol voor heel veel personen."