Ga verder naar de inhoud

Riksja of trans­port­fiets

Geschikt voor een bestuurder en één of twee passagiers

Genieten van een fietstocht, én van een babbel met je gezelschap!

Lees hier alles over de riskjas of transportfietsen, en ontdek of deze fiets bij jou past.

Voor wie is de riksja of transportfiets?

Een riksja of transportfiets is een fiets die bedoeld is om samen met volwassenen of kinderen te fietsen voor wie zelfstandig fietsen moeilijk is. Doorgaans is een riksja geschikt voor één bestuurder, die ook zal trappen, en één of twee passagiers. Afhankelijk van het model zitten de passagiers voor of achter de bestuurder. Het leuke aan deze fietsen is dat de passagiers gezellig met elkaar en met de bestuurder kunnen babbelen, en zo niet enkel kunnen genieten van de fietstocht, maar ook van een leuke babbel onderweg. 

Wat is een riksja of transportfiets?

De betekenis van ‘riksja’ is volgens de woordenboek Van Dale: licht tweewielig karretje voor personen- of goederenvervoer, door één persoon lopend of fietsend getrokken. Riksja’s komen van oorsprong met name in zuid Azië voor, waar ze als taxi worden gebruikt. Het voordeel van de riksja was dat er een persoon door 1 bediende vervoerd kon worden, in plaats van twee of vier in het geval van een draagstoel.

Momenteel worden riksja's in Azië vooral gebruikt als taxi. Ook in andere landen worden fiets riksja's gebruikt. Deze fiets wordt vooral gebruikt voor fietstochten met personen die niet meer zelfstandig kunnen fietsen (Bron: Van Raam). 

Deze fietsen zijn misschien ook iets voor jou!

Geschikt voor één bestuurder en één passagier.

Perfect voor een ontspannen tochtje door een rolstoelgebruiker en begeleider!

Lees hier meer over de rolstoelfiets, ook wel gekend als de kuipfiets, de O'pair of de Duetfiets, en ontdek of deze fiets bij je past!

 

Welke deelfiets zoek je?

Samen erop uit met de fiets? Via deze kaart vind je alle locaties die aangepaste fietsen verhuren, uitlenen of delen. Er zijn fietsen in…